Hoe lang kan ik nog inloggen en elektronisch handtekenen met mijn advocatenkaart?

Elke advocatenkaart die uitgerust is met een smartcard chip (gele chip op de voorzijde van de kaart) zal tot 25 augustus 2025 gebruikt kunnen worden om in te loggen en documenten elektronisch te tekenen.

Zelfs als u een nieuwe kaart heeft geactiveerd, zal u nog steeds kunnen blijven inloggen en elektronisch handtekenen tot 25 augustus 2025 met uw advocatenkaart.

Zelfs als de nieuwe elektronische advocatenhandtekening is geactiveerd, is het nog tot 25 augustus 2025 mogelijk om documenten elektronisch te ondertekenen met de advocatenkaart.

Kan mijn assistent ook documenten handtekenen?

Nee, dat zal niet mogelijk zijn. De advocatenhandtekening is strikt persoonlijk, net zoals de itsme®-account. Daarom zal de advocaat zijn elektronische advocatenhandtekening enkel met zijn eigen itsme®-account kunnen activeren.

Het is wettelijk bepaald dat handtekeningen enkel geplaatst mogen worden door de advocaat zelf. De nieuwe advocatenhandtekening zal deze regels nog strikter toepassen dan voorheen.
Het is ook niet mogelijk om mandaten te geven voor het plaatsen van handtekeningen.

Waarom is de nieuwe elektronisch advocatenhandtekening nodig?

Met een standaard eID of itsme® wordt steeds als burger getekend. Om u in uw hoedanigheid van advocaat te kunnen laten handtekenen is daarom een elektronische advocatenhandtekening ontwikkeld die gebaseerd is op itsme. Deze gebruikt de standaard itsme® die op de smartphone van de advocaat geïnstalleerd is en voegt op het moment van handtekenen ook nog de hoedanigheid "advocaat" toe en ook het unieke advocatennummer.

Wat met het rijksregisternummer?

Voor advocaten zal het rijksregisternummer nooit gebruikt worden om een elektronische handtekening in de hoedanigheid van advocaat te plaatsen. Daarom is de nieuwe elektronische advocatenhandtekening ontwikkeld.

Deze nieuwe manier van elektronisch handtekenen gebruikt itsme®, en samen met itsme® wordt er voor gezorgd dat er géén rijksregisternummer in de elektronische advocatenhandtekening wordt opgenomen.

Voor niet-advocaten die elektronisch handtekenen met eID of itsme® zal zoals vroeger ook steeds het rijksregisternummer worden opgenomen in de handtekening.

Wie zal itsme® kunnen gebruiken?

Zowel advocaten als niet-advocaten zullen elektronisch kunnen handtekenen met itsme® in DPA-applicaties zoals RegSol en JustRestart.

Waarom maakt de elektronische advocatenhandtekening gebruik van itsme®?

itsme® biedt een gekwalificeerde elektronische handtekening die volledig geïntegreerd is in alle moderne handtekenplatformen. Bovendien is itsme® zeer populair in België, waardoor bijna iedereen alles al heeft om van start te kunnen gaan met elektronisch handtekenen.

Waarom is er een activatie nodig?

Om de koppeling te kunnen leggen tussen itsme® en uw hoedanigheid van advocaat is er een eenmalige activatie nodig. Zo kunnen de nodige gegevens verzameld worden. Uw identiteit zal gecontroleerd worden met uw rijksregisternummer zodat enkel bij een actieve advocaat de juiste hoedanigheid weergegeven zal worden in de handtekening.

Hoe pas ik mijn e-mailadres voor notificatie aan?

Open het advocatenportaal (https://my.advocaat.be/) en ga naar "Mijn voorkeuren" > "Beveiliging". Klik op "Bewerken" en selecteer uit de lijst van gekende e-mailadressen het gewenste e-mailadres. Klik op "Bewaren" om de aanpassing op te slaan.

Staat het gewenste e-mailadres niet in de lijst? Ga dan naar "Mijn Profiel" > "Mijn contactgegevens" om de gewenste contactgegevens aan te passen of toe te voegen bij het gewenste kantoor.

Hoe kan ik nakijken dat mijn rijksregisternummer is geregistreerd bij de balie?

Als u kan inloggen op uw advocatenportaal (http://my.advocaat.be/) met eID of itsme, dan is uw rijksregisternummer correct geregistreerd bij de balie.

Bent u reeds ingelogd? Dan opent u uw advocatenportaal (http://my.advocaat.be/) en gaat u naar "Mijn Profiel" > "Mijn Persoonlijke gegevens". Daar ziet u vermeld staan of uw rijksregisternummer gekend is aan de balie.